top of page

פרופ' שלמה נברו


שם, שם משפחה : פרופ' שלמה נברו

שמות האם והאב : יהודית (קראקו) ואיזאק

תאריך ומקום לידה: 16.12.1939, איזמיר

תאריך עלייה : 1963

השכלה : הנדסה חקלאית, אוניברסיטת אגא (EGE), איזמיר, 1963, דוקטורט באנטומולוגיה חקלאית מטעם האוניברסיטה העברית ירושלים,1974 .

מקצוע : דוקטור, אנטומולוג של תוצרת חקלאית מאוחסנת ויועץ בינלאומי לטכנולוגיה של מזון.


 

ביוגרפיה:

פרופ' נברו החל את הקריירה שלו בשנת 1963 כאנטמולוג במשרד החקלאות. הוא עבד כחוקר באותה מחלקה בין 1964 ל-1974. בין השנים 2005-1974 עבד כמדען חוקר ב-ARO (Agricultural Research Organization) (מינהל המחקר החקלאי) בבית-דגן. הוא הפך לבכיר בתחומו. שימש גם בתפקידים מינהליים שונים: היה מנהל המחלקה לאיסום תבואה ומזון, סגן מנהל המכון לטכנולוגיה ואיחסון של תוצרת חקלאית, סגן ראש מינהל המחקר החקלאי, מנהל המחלקה ליחסי ציבור, יו"ר וועדת מחקר, יו"ר לקידום מהנדסים וטכנאים, יו"ר הוועדה לניצול מסחרי של ידע ועוד הוא היה חבר ב-23 ועדות מדעיות וחקלאיות שונות והיה ברובם יו''ר ובינהם הוא היה יו''ר הועדה לשיתוף פעולה במחקר חקלאי בין-ARO לבין-TUBITAK ו-5 אוניברסיטאות מטורקיה.


פרופ' נברו לימד בפקולטה לחקלאות ברחובות ובקורסים שונים, כולל קורס של מדבירים, במסגרת משרד הבריאות ומאוחר יותר עד היום במסגרת המשרד להגנת הסביבה. בין השנים 2021-1970, שימש כמרצה בסמינרים רבים וקורסי הכשרה מקצועית בארץ ובעולם. הוא הציג את החקלאות הישראלית בונצואלה, בוליביה, מקסיקו, ברזיל, קפריסין, יוון, ספרד, ארה"ב, טורקיה, ניגריה, רואנדה, אריתריאה, הרפובליקה של הפיליפינים, תאילנד, אוסטרליה ו סין.


בשנת 1983 ייסד את האגודה Permanent Committee for the International Conference on Controlled Atmosphere and Fumigation (CAF) וזכה לשמש כמזכיר של האגודה מ-1988 ועד 2008. אחרי 2008 ועד היום משמש כנשיא האגודה. במסגרת CAF היה אחראי לארגון 7 כנסים וערך 8 ספרי כנס של אותה אגודה.


ב-2001 נבחר ממונה לכנס את האסיפה של האגודה הבינלאומית להדברה ביולוגית והוביל את האגודה עד 2007 The International Organisation for Biological and Integrated Control of Noxious Animals and Plants (IOBC) on Integrated Protection of Stored Products. היה אחראי לארבעה כנסים וערך ארבעה ספרי כנס של אותה אגודה.


ב-2002 ייסד את "הפורום הישראלי לנקיון אנטומולוגי של המזון בישראל". במסגרת הפורום שימש כיו"ר ואירגן ארבעה כנסים בישראל.

הידע והמיומנויות המעולים שלו בנוגע למחקר בתחומו אפשרו לו לקבל מלגות בינלאומיות שונות. לפרופ' נברו הוענק פעמיים פרסים על ידי משרד החקלאות בישראל (בשנת 1966 וב-1973). שוב מאותן סיבות, הוא היה מועמד ל"פרס ישראל'' אחד הפרסים המכובדים במדינה.


 

תחומי מחקר:

שלמה נברו חקר את השפעות הסביבה על חרקי מזון וכך המשיך להוביל את נושא השימוש באווירות מבוקרות כאמצעי למניעת התפתחות חרקים במזונות מאוחסנים ובאסמים. וכן חקר את נושא בקרה פיזיקאלית, אוורור, קירור, חיטוי תרמי, חלופות למתיל ברומיד, אחסון הרמטי, אווירה מבוקרת, תמציות צמחים דוחי חרקים, חיטוי תרמי לתמרים הן בין שיטות שהוא פיתח והן מיושמות בישראל ובעולם.


 

עבודות/פרסומים:

פרופ' נברו פרסם 413 מאמרים מדעיים וביניהם 30 ספרים ופרקי ספרים.

בין ספריו:

· ספר המשמש היום במוסדות אקדמיים בעולם בנושא "The Mechanics and Physics of Modern Grain Aeration Management" (2002) הוצאה לאור CRC Press.

· ספר "חרקים מזיקי מזון" בעברית ב-2017 (מהדורה חמישית).

· חרקים של זרעי שמן, אגוזים ופירות יבשים, יוני 2018. Springer Nature, Berlin

· יישום אווירה מבוקרת ושינויי טמפרטורה כשיטות מתקדמות לטיפול במזיקים של תבואות 2020 הוצאה לאור Burleigh Dodds Science Publishing, Cambridge

· הגנה על חומרי אריזת מזון על ידי דוחי חרקים טבעיים לא רעילים, ינואר 2014

· הוא מחזיק ב -12 פטנטים שונים בישראל, בארה"ב ובאיחוד האירופי.


 

מוסדות שעבד ותמך בהם:

· אחסנה ירוקה בע"ם – Green Storage Ltd.יועץ מחקר ופיתוח - 20132021

· ייעוץ בינלאומי לטכנולוגיות מזון בע"מ יועץ 2013-2007-

· מינהל המחקר החקלאי -ARO מדעי המזון 2007-1972

· האגף להגנת הצומח, משרד החקלאות 1964 -1972

 

סיבות לבחירתו ותרומתו המיוחדת:

פרופ' נברו מתחילת פעילותו המדעית מיקד את מחקריו בפיתוח טכנולוגיות ידידותיות לסביבה לשימור מוצרים חקלאיים מאוחסנים ללא שימוש בחומרי הדברה כימיים. פיתח את הטכנולוגיה לקירור תבואות באסמים, פיתח את שיטת האיסום האטום במבנים עשויים מיריעות פלסטיק גמישות. השיטה הוכחה כיעילה מאד במדינות רבות בעולם. פיתח את הטכנולוגיה של שימוש באווירה מבוקרת ע"י התאמת השיטה למוצרים רבים שמגדלים בישראל. פיתח את השיטה של חיטוי תרמי המתאימה לתמרים. פיתח שיטות ייבוש סולארי של תמרים. פיתח שיטה של דחיית חרקים המבוססת על הפקות מתמציות צמחיות. הוא מומחה עולמי בהגנה נגד חרקים בדגש מיוחד על הדברה וטכנולוגיית הנדסת אחסון. הוא תרם תרומה רבה לחקלאות בישראל עם תפקידו בראש המחלקה למדעי המזון במינהל המחקר החקלאי, אשר ייצג בהצלחה את ישראל בתחום זה בכל רחבי העולם. הוענק לו מלגות ופרסים שונים בארץ ובחו"ל. הוא היה מועמד ל" פרס ישראל'' אחד הפרסים המכובדים במדינה .


Comments


Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page