טורקיה זה לא המקום לפרוק כל עול
דין שמואל אלמס
בעת האחרונה אנחנו נתקלים, לצערי, חדשות לבקרים בסיפורים על ישראלים שמסתבכים בטורקיה. בכל אחד מן המקרים, לכאורה, מדובר באירועים שלא היו אמורים להתרחש: החל מהקלטת דיילת, תוך כדי הדרכה בתחילת טיסה, ועד משפחה ישראלית שחשבה כי זה הגיוני לפרוץ את שער שרוול העלייה למטוס - לאחר יציאת המטוס לדרך.
תהיות רבות היו לי בימים האחרונים אודות הסיבות להישנות התקריות המביכות אבל, לדאבוני הרב, הגעתי למסקנה כי ייתכן שהיות טורקיה יעד זול לישראלים - הן מבחינת עלות הטיסה והן מבחינת השהות במדינה - גרמה לחלק מהתיירים להתבלבל ולחשוב כי זו הזדמנות לעשות ככל העולה על רוחם. מי שחושב כך, טועה.
הנזק התדמיתי למדינת ישראל מהאירועים הללו, מבלי להיכנס לשאלת מי אשם, הוא גדול. חמור מכך, זה פשוט "גול עצמי" - לא פחות. אם נביט על נתוני כניסת התיירים הישראלים לטורקיה בין החודשים ינואר-מאי בשנים האחרונות, אזי בשנת 2021 המספר עמד על 24,185, ב-2022 חל זינוק של 918.64% (כן, זו לא שגיאת כתיב) עד ל-246,358, וגם השנה חלה עלייה מדודה ונאה של 7.31% ל-264,379 תיירים ישראלים.
אלו נתונים נפלאים, שמחזקים את הקשר בין העם הישראלי לבין העם הטורקי. מתיחויות פוליטיות תמיד יישארו, אך במטרה שהן יישארו הצד הזניח ביחסים בין העמים - נדרשים תיירים שיראו לרחוב הטורקי את הפנים האמיתיות של עם ישראל. אז נכון, שורשיי וכנראה גם שורשי מרבית הקוראים של מאמר זה מטורקיה, אך הדמיון התרבותי בין העם הטורקי לעם הישראלי הוא גדול. אנחנו אוהבים לשבת יחד, לצחוק, להרעיש, ואיך אומרים במילה אחת - בלאגן.
אולם, בלאגן זה לא כאוס, ואסור לנו כאזרחי ישראל לקבל בהבנה מצבים שבהם תיירים חושבים שאם הם יוצאים ממדינתם, אז אפשר להתנהג ככל העולה על רוחם. אלו לא נשות איראן שעם הנחיתה באיסטנבול חלקן מסירות את הרעלה מעל ראשן, מדובר בתושבי ישראל - מדינה דמוקרטית שאין שום סיבה שיחשבו כי איסטנבול היא המקום להתנהג באופן שבו בישראל הם לא ירשו לעצמם להתנהג.
לסיכום, אם אתם חושבים לטוס לאיסטנבול ולפרוק כל עול, מוטב שתישארו בבית. טורקיה היא לא המקום בשבילכם.
Commentaires